Συμβουλές προς μαμάδες για μωρά με ΓΟΠ και κολικούς.



Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία που συμβαίνει φυσιολογικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας σε πολλά βρέφη. Τα βρέφη αυτά είναι απόλυτα υγιεί , αλλά υποφέρουν από πόνο και ενόχληση. Οι κολικοί είναι επίσης πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη. Η διάρκειά τους ποικίλει ανάλογα με το μωρό. Μπορεί να διαρκέσει δηλαδή από σαράντα μέρες μέχρι έξι μήνες. Οι λόγοι των κολικών είναι οι δύο. Είτε ευαισθησία στο γάλα της αγελάδος που δημιουργεί έντονο κοιλιακό άλγος, είτε οφείλεται στα αέρια που έχει το στομάχι και το έντερο του μωρού. Tip* Καλό θα ήταν πριν διακόψετε τον θηλασμό ή καταφύγετε σε υποαλλεργικά γάλατα να βεβαιωθείτε για τον λόγο τον κολικών. Με έναν απλό ανώδυνο υπέρηχο στομάχου ο γιατρός μπορεί να διακρίνει αν υπάρχουν αέρια στη κοιλίτσα του μωρού. Αν όχι τότε ένα τέστ για αλλεργίες θα σας φανεί πολύ χρήσιμο και στη μετέπειτα πορεία σίτισης του βρέφους. Αν ανήκετε λοιπόν σε αυτές τις δύο κατηγορίες οι ακόλουθες συμβουλές αφορούν εσάς

Συμβουλές για ΓΟΠ.

1.Αποφυγή υπερσίτισης.
Τα μωρά με ΓΟΠ δύσκολα χωνεύουνε το γάλα που πίνουν. Το στομάχι του μωρού είναι έτσι και αλλιώς πολύ μικρό και με την υπερσίτιση γεμίζει και μαζεύει υπολείμματα γάλακτος τα οποία ανεβαίνουν στον οισοφάγο. Έτσι έχουμε τις λεγόμενες αναγωγές, που παρουσιάζονται είτε ως γουλίτσες, είτε ως εμετός. Μερικοί παιδίατροι συμβουλεύουν να ταΐζουμε τα μωρά μας οπότε πεινάσουν και να τα αφήσουμε να πιούνε όσο γάλα θέλουν. Άλλοι πάλι προτρέπουν να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, π. χ κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες με συγκεκριμένα ml που αυξάνονται ανάλογα με το βάρος του μωρού. Από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω, πως η δεύτερη προσέγγιση είναι αυτή που επιδείνωσε τη ΓΟΠ του δικού μου μωρού. Τάιζα με συμβουλή γιατρού το μωρό μου συγκεκριμένες ώρες, πολύ περισσότερα ml από όσα άντεχε το στομάχι του-πράγμα το οποίο εξακρίβωσα με έναν υπέρηχο οισοφάγου και στομάχου - με αποτέλεσμα έντονο πόνο και σφίξιμο κάθε μέρα. Από τότε δεν ξεπερνούμε τα 150 ml, και κλείνουμε τον 6ο μήνα σε λίγες μέρες.

2.Όρθια θέση ταΐσματος.
Καλό είναι τα μωρά που αντιμετωπίζουν τη ΓΟΠ, να ταΐζονται σε όρθια στάση, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν παλινδρομεί το γάλα την ώρα της κατάποσης. Αποτρέπεται έτσι και ο κίνδυνος πνιγμού την ώρα που το μωρό καταπίνει, από τυχών γουλίτσες που μπορεί να ανέβουν στον οισοφάγο. Η όρθια θέση πρέπει να τηρείται και αμέσως μετά το φαγητό για τουλάχιστον είκοσι λεπτά. Τα λεπτά αυτά είναι αρκετά για να απορροφηθεί το περισσότερο γάλα ώστε το μωρό να μην παλινδρομίσει στον ύπνο του ή στο παρκοκρέβατό του ενώ παίζει.

3.Ύπνος σε πλάγια θέση.
Ενώ τα μωρά χωρίς ΓΟΠ έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται ανάσκελα, τα μωρά με ΓΟΠ επιβάλλεται να κοιμούνται στα πλάγια. Με αυτη τη θέση τυχών αναγωγές την ώρα του ύπνου δεν είναι επικίνδυνες γιατί δεν υπάρχει περίπτωση πνιγμού ή κατάποσής τους. Tip* Είναι πολύ χρήσιμο και βολικό το σφηνάκι ύπνου. Έτσι το μωρό βρίσκει στήριγμα και από τις δύο πλευρές και κοιμάται πολύ άνετα.

3. Ανάκληση 30° μοιρών.
Με την ανάκληση 30° μοιρών στη κουνια και στο παρκοκρέβατο μειώνεται η πιθανότητα αναγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορείτε να δημιουργήσετε την ανάκληση μόνοι σας τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια ή κουβερτούλες κάτω από το στρώμα.

4. Διάλειμμα για ρέψιμο.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τακτά διαλείμματα για ρέψιμο κατά τη διάρκεια του φαγητού. Έτσι το μωρό απελευθερώνει τον αέρα που έχει καταπιεί και μπορεί να συνεχίσει το γεύμα του με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης μειώνεται και ο ρουκετώδης εμετός αφού με το ρέψιμο γίνεται ταυτόχρονα και η χώνεψη.

Συμβουλές για κολικούς.

1. Πιπίλα μπιμπερού με φαρδύ στόμιο.
Η καλύτερη λύση, στην περίπτωση αυτή των κολικών από κατάποση αέρα, είναι οι πιπιλες των μπιμπερό να έχουν φαρδιά επιφάνεια η οποία να εφάπτεται με το στοματάκι του μωρού με αποτέλεσμα να καταπίνει λιγότερο αέρα.
Tip* Κατ' εμέ τα οι καλύτερες πιπίλες μπιμπερού είναι της εταιρίας ΜΑΜ.

2. Κατσικίσιο γάλα.
Ένας ακόμα λόγος συσώρευσης αερίων στη κοιλίτσα του μωρού, είναι η δυσκοιλιότητα. Τα αέρια και οι κενώσεις που δεν απελευθερώνονται έχουν ως αποτέλεσμα έντονο κοιλιακό άλγος. Το αγελαδινό γάλα είναι αρκετά δύσπεπτο σε σύγκριση με το κατσικίσιο γάλα. Το γάλα της κατσίκας είναι πιο εύπεπτο και πιο ελαφρύ, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για τέτοιες περιπτώσεις.
Τip* Σχεδόν σε όλα τα φαρμακεία υπάρχει κατσικίσιο βιολογικό γάλα σε σκόνη για τη βρεφική ηλικία της εταιρίας Frezylac.

3. Σταγόνες.
Οι παιδίατροι χορηγούν αρκετά φαρμακευτικά προιόντα -τα οποία είναι φυσικά αβλαβή για την υγεία του μωρού- που μπορούν να κατευνάσουν το πόνο στη κοιλίτσα και να βοήθησουν με τα αέρια. Οι σταγόνες αυτές περιέχουν γλυκερίνη ή λακτάση ή σιμεθικόνη. Εγώ προσωπικά δοκίμασα όλες τις σταγόνες που ύπαρχουν στο εμπόριο, και οι μόνες που με βοήθησαν ήταν οι σταγόνες σιμεθικόνης. Συγκεκριμένα, της εταιρίας Intermed , οι Anti gas.

4. Mασάζ.
Το βρεφικό μασάζ στη κοιλιά σε συνδιασμό με ασκήσεις -ποδηλατάκι, με τα πόδια του μωρού, βοηθούν πολύ στους κολικούς. Η κοιλίτσα μαλακώνει και το μωρό ανακουφίζεται πολύ. Tip* Για βρεφικό μασάζ χρησιμοποιήστε ζεστό ελαιόλαδο με διαλυμένη μαστίχα.

5. Αγκαλιά.
Η αγκαλιά είναι το no.1 γιατρικό των πάντων. Το ίδιο ίδιο ισχύει και για τους κολικούς. Η αγκαλιά κατευνάζει τον πόνο και χάριζει στο μωρό την παρηγοριά που χρειάζεται εκείνη τη στιγμή. Τα μωρά χρειάζονται τη μαμά τους όσο κανέναν άλλον, δεν μπόρουν να εξυπηρετηθούν καθόλου μόνα τους, ούτε να ηρεμήσουν τον πόνο που νιώθουν όταν έχουν κολικούς. Προσωπικά δεν θεωρώ λύση να αφήνεις τα μωρά να κλαίνε στη κούνια τους με σκοπό να ηρεμήσουν μόνα τους για να μην κακομάθουν στην αγκαλιά. Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτή τη τακτική, κάθε φορά που το μωρό μου πονούσε -σχεδόν όλη μερά- το ηρεμούσα στην αγκαλιά μου και ανακουφιζόταν πάρα πολύ. Κάθε προσέγγιση βέβαια είναι αποδεκτή.

Extra tip *
Αν το μωρό σας δεν είναι λιποβαρές ή πρόωρο, μη χρησιμοποιείτε αντιαναγωγικά γάλατα. Τα γάλατα αυτά είναι ειδικά και χορηγούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και πολλοί γιατροί τα συστήνουν σε περιπτώσεις απλής ΓΟΠ, αγνοώντας το γεγονός ότι το γάλα αυτό είναι πολύ λιπαρό - λόγω του χαρουπάλευρου που περιέχει - (για αυτό και χορηγούνται σε περιπτώσεις λιποβαρών και πρόωρων μωρών), και μπορεί να προκαλέσει οισοφαγίτιδα ή ακόμα και να την επιδεινώσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Άφησε το σχόλιό σου!

Από το Blogger.